• SUKHI
  • HJÆLP
  • Konto
  • Ønskeliste
  • KURV
  • INSPIRATION
Sådan laver et uld og felttæppe

Her er noget info om processen i Indien. Vi arbejder direkte med væverne. Denne proces forsikrer, at håndværket er af høj kvalitet. Vi tilbyder også de lokale arbejde.

sådan laver et uld og felttæppe-sukhi

Så hvad er der så så særligt ved uld?

Det har mange naturlige egenskaber. Disse egenskaber er virkeligt ekstraordinære. Det er elastisk og modstandsdygtigt. Det er endda ildresistent. Dette betyder at, istedet for at brænde, så smuldrer uld.

Der er mange andre ting, der uld fantastisk. Det binder let til garn, og kan derfor let spindes. Det modtager også farvestoffer godt, så vi kan tilbyde smukke farver.

Der er faktisk mere; uld er fantastisk isolerende. Det holder vores kunder varme. Det er blødt og behageligt. Folk elsker at røre ved uld.

Det er også fleksibelt og holdbart. Det kan endda modstå statisk elektricitet.

Det undrer os ikke, at uld er blevet brugt i århundreder. Det er blevet filtet og vævet i utallige tæpper.

Sukhi tilbyder syv forskellige håndlavede kollektioner fra Indien.

1. Skårne filt tæpper

Hvordan laver vi vores skårne filt tæpper? Først bliver tusinder af motiver skåret ud. Vi bruger 100% filtet uld.

Én efter én bliver de udskårne motiverne placeret på en vævning. Væveren begynder fra én ende. Motiverne bliver bundet rundt om kædetråde og en metalpind. De bliver så trukket helt stramme. Derefter bliver processen gentaget mange gange. Til sidst, er resultatet en serie af skårne filte.

Hvert skåret filt tæppe har mindst 3000 til 4000 motiver! Mængden af arbejde der indgår i hvert tæppe, er utrolig.

skårne filt tæpper

2. Filtede garn tæpper af uld

Vores filtede garn tæpper af uld laves ved pottefarvning. Dette giver farve på den gammeldags facon.

Der er noget dragende ved den traditionelle process. Plus, det tilladder et enormt udvalg af farver. Mange af disse nyere farver, er fuldstændigt nye for disse tæpper.

Farvningsprocessen

Pottefarvning kræver lidt maskineri. Garnnøgler bliver spændt fast til håndspundne metal sløjfer. Disse bliver roteret. Så bliver de dyppet i garnet, igen og igen, indtil de er helt våde.

Efter farningen tørret vi garnet. Nogen gange bliver de puttet i et tørre kammer.

Slutresultatet bliver dog bedre når de bliver tørret naturligt.

Dit sidste filtede garn tæppe af uld

Det tørre garn bliver så ført ind i vævekammeret. Det sidste trin tilføjjer masser af dybde. Dette er pga. filtet optager omkring halvdelen af farven.

Resultatet er et tæppe der er kompakt, men også ekstremt blødt og behageligt under dine fødder.

filtede-garn-taepper-i-uld

3. Sten tæpper

Hvad er et sten tæppe? Indiske vævere ruller blidt våd uld, til små stenformede kugler. Disse kugler findes ved den sæbede overflade.

Det er en interessant proces. De bliver ved med at rulle og vaske. Så begynder sten tæppet at skrumpe og tage form.

Ved det næste trin putter de ulden i koldt vandt, og skyller det.

Det er en intens omgang, og den gentages flere gange. Til sidst er der nok smukke sten figurer. Sammen udgør disse små figurer et stykke kunst.

Sten figurerne er blidt blevet tørret i solen. De er nu klar til det sidste stadie i processen; de bliver forsigtigt syet sammen på den uldne overflade.

sten-taepper

4. Loop tæpper af uld

Loop tæpper af uld bibeholder kostbart lanolin*. Først bliver den rå New Zealandske uld skyllet og tørret. Så kommer karderne og spinderne og samler det op.

Ulden bliver forsigtigt vejet i bunker. Det tager en hel uge at lave 2kg råmateriale til garn. (Vi kalder uldet garn, fordi det bliver forberedet til vævningen)

Karderne tager enhver overskydende stykke fnuller. Fnuller kommer fra den rå uld, og dette forsikrer at intet mangler.

Så hvad forsikrer de længste fibre, er ideelle for garnet? Vi har fundet ud af at, karding i hånden klarer dette. Når fibrene er af forskellig længde, gør det den sidste tråd stærkere.

sten-taepper

Karden i hånden tilføjer styrke og blødhed

Det er nemt at se forskellen, mellem karding der er gjort i hånden, og med maskine. Når uld er kardet i hånden, er det ikke lige så regelmæssigt. Det forekommer mere naturligt.

Det føles også vidunderligt. Dette er pga. det høje indhold af lanolin. Lanolinen gør det blødere.

Spinding med hånden giver mere varme

Spinding med hånden forvandler ulden til uldne sløjfer. Det sker lidt ad gangen. Det flossede, kardede uld føres ind i det håndlavede spinderok.

Ulden bliver spundet og snoet om til lange stykker garn. Dette højkvalitetsgarn snoes om en spole. Når du tilsætter mere uld, gør det garnet tykkere.

Så bliver ulden vævet til et loop tæppe. For at opnå en løkke bunke, bliver garnet trukket ud og man undlader at klippe det – derfor opnår man en lang række løkker.

Vores process er omhyggelig, men det gør en kæmpe forskel. Vores Sukhi loop tæpper i uld holder for evigt. De er bløde, komfortable og perfekte til kolde nætter.

Lanolin*

Hvorfor elsker vi lanolin? Det er et naturligt plet skjold. Lanolin hjælper ulden med at forblive blød.

Vores vævere arbejder også med lanolin. Men at arbejde med det i hånden, er langt mere tidskrævende, arbejdskrævende og dyrt.

Men fordelene ved ulden og tæpperne gør det hele værd!

5. Filtflettede tæpper

Her er lidt om, hvordan vi laver vores flettede filtede uldtæpper. Først bliver den rå uld renset. Og så bliver det forsigtigt spundet til garn af vores håndværkere.

Nu skal garnet forvandles om til filt. Fibrene bliver forsigtigt presset sammen. Og resultatet er stærkt, men alligevel blødt.

Vores håndværkere får garnet til at blive så tykt som muligt. Så skyller de det i koldt vand. Garnet bliver nu afskåret og derefter flettet. Og til sidst bliver de flettede strenge vævet på tæppet.

laver-et-uld-og-filt-tæppe

6. Flettede uldtæpper

Selve processen bag de flettede uldtæpper er meget speciel. Først bliver ulden omhyggeligt gjort klart. Vi kalder dette for “uld-forplejning”. Processen inkluderer rensning, separering og udglatning. Derefter bliver ulden vasket og tørret.

Derefter spinder vores håndværkere ulden til lange strenge af garn. Det gør de indtil at ulden er dejlig tyk og luksuriøs. Og så bliver det skillet igen, hvorefter det får lov at tørre i solen. Derefter bliver garnet flettet og håndvævet direkte på dit tæppe.

sådan-laver-et-uld-og-felttæppe

7. Fladvævede tæpper

Her kan du lære lidt om, hvordan vores håndværkere fremstiller fladvævede tæpper. Først finder de smukt uld. De renser det spinder det til garn.

Derefter bliver garnet vævet. Det er en traditionel kunstform. Væveprocessen fremstiller et smukt mønster.

Til sidst bliver hvert tæppe vasket. Dette bringer dens naturlige glans frem. Og så tørrer vores håndværkere tæpperne i solen.

Fladvævede-tæpper