Rengøringsinstruktioner

Sukhis orientalske tæpper er lavet af holdbare, bæredygtige materialer. De er funktionelle kunstværker. Som alle andre tæpper har Sukhis tæpper også behov for rengøring og vedligeholdelse. Det vil få dem til at bevare deres fuldkomne skønhed. Et tæppe fra Sukhi kan holde i hundredvis af år. Men det har brug for den rette pleje.

Her følger en række tips til beskyttelse af din investering. Du skal blot følge disse enkle retningslinjer. Så vil dit Sukhi-tæppe holde i lang tid fremover.

Almen pleje

Sukhis orientalske tæpper skal helst vaskes omhyggeligt i hånden. Her kommer et vigtigt tip: Brug aldrig skrappe kemikalier eller rensemidler. Jævnlig håndvask vil beskytte dit tæppe mod beskadigelse. Det vil også fjerne støv og skidt. Håndter dit tæppe forsigtigt, når du vasker det. Professionel tæpperens er en alternativ mulighed, der er værd at overveje. 

Støvsugning

Dit orientalske Sukhi-tæppe bør støvsuges en gang om ugen. Hvorfor anbefaler vi støvsugning? Små partikler af støv og skidt kan faktisk skære ind i tæppets fibre. Støvsugning hjælper med at fjerne partiklerne. Det forhindrer også fibrene i at blive sammentrykte. Før støvsugeren over hele tæppe med undtagelse af frynserne. Sørg for at undlade frynserne. Det er også vigtigt at støvsuge begge sider af tæppet. (Tænker du på at benytte en støvsuger med roterende børste? I så fald skal børsten indstilles, så kontakten til tæppet er minimal). 

Afstøvning

Ligesom støvsugning er det godt at afstøve en gang om ugen. Har du tænkt dig at hænge dit Sukhi-tæppe op på væggen? Det er der mange af vores kunder, der gør. I så fald bør du afstøve det let én eller to gange om måneden. Et vægmonteret tæppe vil stadig tiltrække støv. Følgende skal gøres i forbindelse med afstøvningsprocessen: Støv forsigtigt af og kun i retningen med fibrene. Først skal du finde fibrenes retning ved at køre fingrene fra én side til den anden af tæppet. På den måde kan du mærke, hvilken retning du skal afstøve. 

Vend tæppet

Vi anbefaler, at du vender dit Sukhi-tæppe to gange om året. Du behøver blot at vende det om i omtrent en uge. Hvorfor er det vigtigt? Det vil gøre det nemmere at få skidt og partikler ud af tæppet. Mange af vores kunder bliver overraskede, når de gør sådan. De kan se, hvor meget skidt en støvsuger ikke får fjernet. Det gælder også for moderne, kraftfulde støvsugere. 

Rotation er vigtigt

Sollys kan beskadige et tæppe. Derfor bør du rotere dit tæppe. Det må gerne ske hver måned, hvis det er muligt. I så fald bevarer tæppet sin ensartede farve. Det får ikke falmede pletter. At rotere tæppet har også en anden positiv effekt. Det får en jævn slitage. Her får du en smart huskeregel: Rotér dit tæppe hver gang, årstiderne skifter. 

Beskyttelse mod vand

 Vand kan skade dit tæppe. Tæppet skal naturligvis holdes fra oversvømmede områder. Mange tæppeejere overser den potentielle skade, som fugt eller fugtige gulve kan tilføre tæppet. Sukhis kvalitetstæpper bør ikke placeres for tæt på fugt- eller vandkilder. Det kan beskadige tæppet.

 Hvad er den værste synder, når det gælder fugt? Det er lækage fra potteplanter. Hvis du placerer planterne på piedestaler, mindskes risikoen. 

Hvad skal du gøre, hvis tæppet kommer i kontakt med en betydelig mængde vand? Allerførst skal tæppet fjernes fra det udsatte område. Dup tæppet omhyggeligt med en klud. Dernæst skal det støvsuges.

 Det er vigtigt at lade tæppet tørre først. Ellers kan du skade din støvsuger. Endelig skal tæppet placeres et tørt sted. 

Opkast og urin

Opkast og urin kan beskadige tæppets fibre. Derfor er det vigtigt, at du hurtigt fjerner opkast og urin fra kæledyr. Ellers kan du risikere at få permanente pletter på tæppet. Opkast skal først fjernes. Når det ramte område er renset, skal det gennemvædes af vand. Dernæst skal det duppes med køkkenrulle. Husk også bagsiden af tæppet. Placer køkkenrulle på bagsiden af tæppet. Det vil mindske skaderne. Til slut kan du stille en ventilator nær tæppet. Begge sider skal tørres. 

Derfor kan vi lide underlag

Et underlag er en fremragende investering. Et tæppeunderlag vil hjælpe med at beskytte dit orientalske Sukhi-tæppe. Det vil mindske slitage. Der er også en anden fordel ved et underlag: Med et skridsikkert underlag bliver tæppet holdt på plads uden at folde eller krølle sig sammen. Rynker og folder kan også beskadige tæpper på sigt. 

Undgå skader fra møl

Ja, møl kan beskadige tøj. Vidste du, at de også kan beskadige tæpper? Møl elsker uld. De begynder at spise uldfibrene i tæppet, hvis de får mulighed for det. Hvis du er nødt til at gemme dit tæppe af vejen, bør det først renses. Dernæst skal det opbevares i åndbart papir. Plasticindpakning bør undgås, for det kan tiltrække fugt. 

Fjernelse af tyggegummi

Tyggegummi og dit Sukhi-tæppe er ikke en god kombination. Hvad skal du gøre, hvis dit tæppe kommer i kontakt med tyggegummi?

Først skal du prøve at fryse tyggegummiet. Når tyggegummiet har en fast form, er det nemmere at fjerne. Du kan forsøge dig med en metalskraber. De kan ofte fjerne tyggegummi fra et tæppe. Men pas på: Du må ikke være for hårdhændet, når du prøve at fjerne tyggegummiet fra tæppefibrene. Hvad skal du gøre, hvis tyggegummiet bliver blødt? Så kan du med fordel placere en ispose over det berørte område. Det vil få tyggegummiet til at blive stift igen. Brug en støvsuger til at fjerne stykker af frosset tyggegummi. Bagefter kan området renses med lunkent vand. Brug eventuelt en skefuld vaskemiddel. Skrub tæppet forsigtigt med et håndklæde eller en børste. 

Rengøring af vinpletter

Vin er berygtet for at danne pletter på tæpper. Hvis der er spildt vin, bør du rense tæppet straks. Først skal du bruge køkkenrulle til at suge så meget som muligt op af vinen. Et alternativ til køkkenrulle kan være et almindeligt håndklæde. Placér det over det berørte område, og dup forsigtigt. Forsøg at absorbere mest muligt af vinen. Sæbe eller andre rengøringsmidler skal endnu ikke i brug.

Husk at placere køkkenrulle på undersiden af vinpletten. Erstat køkkenrullen med noget nyt, hvis det behøves. Dernæst skal tæppet håndvaskes med rent vand. Brug gerne en ventilator, indtil tæppet er tørt. Hvad skal du gøre, hvis pletten stadig er der? Prøv at opsøge en professionel tæpperenser så hurtigt som muligt. 

Andre ting, der bør undgås

Vores Sukhi-tæpper er meget holdbare. Men intet tæppe er uforgængeligt. Der er mange ting, du bør undgå: Brug aldrig stærke rengøringsmidler som blegemiddel og ammoniak. Hold potteplanter med deres snavs og vand væk fra dit Sukhi-tæppe. Undlad at rede frynserne på dit tæppe. Det kan skade fibrene. Vigtigst af alt bør du derimod huske at rense dit tæppe ofte. Det er den bedste måde at værne om din investering. 

[profiler]
Memory usage: real: 35913728, emalloc: 35063184
Code ProfilerTimeCntEmallocRealMem