• SUKHI
  • HJÆLP
  • Konto
  • Ønskeliste
  • KURV
  • INSPIRATION
Fremstilling af håndknyttede og håndtuftede tæpper

Talentfulde håndværkere står bag Sukhis håndknyttede og håndtuftede tæpper. De får en fair løn og har gode arbejdsforhold.

naturlige-materialer-Kun-retfærdige-lønninger-tæpper-Sukhi

Men der er forskel på de to typer af tæpper. Måden, de bliver lavet på, er nemlig vidt forskellig. Arbejdsniveauet og arbejdstiden er heller ikke ens.

Kunder beder os ofte om at forklare forskellene mellem de to tæppetyper. Så lad os se lidt nærmere på dem!

Hvordan fremstiller man håndknyttede tæpper?

Vores håndknyttede tæpper bliver fremstillet ved hjælp af ældgamle, ædle teknikker. Enkelte stykker af uld bliver anvendt i processen. Vores medarbejdere monterer ulden på en væv. 

Sociale-virkninger-KPSI-vævningskvalitet-bomuld-håndlavet

Arbejdet er langsommeligt og omhyggeligt. Processen kræver enestående færdigheder. Resultatet er et helt fantastisk produkt. Det er virkelig nogle af verdens bedste tæpper.

Vi tror fuldt og fast på, at materialet må ses som grundlaget for hvert eneste tæppe. Derfor anvender vi kun bæredygtige kvalitetsmaterialer som bambussilke og uld. Intet mindre kan gøre det, når det gælder udsøgte, håndknyttede tæpper.

Den rå uld skal først kartes og rengøres. Dernæst spindes ulden til smukt garn.

Hvad er så det tredje trin i fremstillingsprocessen af Sukhis håndknyttede tæpper? Det er indfarvningen af ulden. Indfarvningsprocessen er meget vigtig. Her har vi mulighed for at skabe hundredvis af forskellige, energifyldte farver.

uld-håndlavet-med-kærlighed-Nepal-bambus-silke

Endelig kommer vi til den del af processen, som er mest arbejdskrævende: Nu begynder vores dygtige håndværkere på selve tæppet.

Et håndknyttet tæppe bliver fremstillet i hånden. Der er ingen vej udenom. Det omhyggeligt arbejdet udføres på en specialdesignet væv.

Vertikale tråde, kaldet kædetråde, bliver spændt ud over væven. Det er nogle særligt holdbare tråde. De vil i sidste ende kunne ses som frynserne på tæppet. Skudtrådene, der går horisontalt, fletter sig sammen med kædetrådene. De utroligt vigtige vertikale tråde danner hele tæppets grundlag.

Som næste proces binder håndværkerne knuderne manuelt. De bliver bundet fast omkring kædetrådene. De bliver derpå klippet, og endelig bliver knuderne sikret. På imponerende vis kan en erfaren Sukhi-håndværker knytte 30 knuder i minuttet. Nogle gange bliver helt op til 10.000 knuder knyttet på en dag.

orientalske-tæpper-uld-eundringsværdigt-design-bambus-silke-Håndknyttet

Her er det også vigtigt at huske, at Sukhis tæpper kan have vældigt komplekse mønstre. Det kan gøre arbejdsprocessen ekstra tidskrævende.

Når tæpperne er færdige, skal de vaskes. Vaskeprocessen får virkelig garnets naturlige skønhed og glans til at stå frem. Det hjælper også med at fjerne eventuelt skidt og snavs. Skidt kan samle sig på tæpperne under vævningen. Endelig er vores håndknyttede tæpper klar til at blive udjævnet og trimmet.

Det er kort fortalt hele arbejdsprocessen. Hvert færdige, håndknyttede tæppe er et vaskeægte kunstværk.

Hvordan fremstiller man håndtuftede tæpper?

Håndtuftede tæpper er ganske anderledes. Selvfølgelig er de også manuelt fremstillet. Men dette er den mest slående forskel: Man skal ikke binde knuder, når det gælder de håndtuftede tæpper. Derfor kan man lave dem meget hurtigere. Det gør dem mere prisvenlige end håndknyttede tæpper, og alligevel er kvaliteten enestående.

Der eksisterer også maskinfremstillede tuftede tæpper derude i verden. Men hos Sukhi er tæpperne altid håndlavede.

Rahit-håndtuftet-tæppe-orientalske-tæpper-uld-fra-New-Zealand-bambussilke

Håndtuftede tæpper bliver produceret ved hjælp af et specialiseret værktøj. Det er en slags pistol, som skubber løkker af uldgarn gennem en særlig form for underlag. På underlaget er der markeret et aftryk af tæppets endelige mønster.

Først bliver garnløkkerne skubbet gennem underlaget. Så begynder anden del af processen: Et ekstra underlag, også kaldet et faconlærred, bliver påført med latexlim. Så skal limen tørre, før et sidste, beskyttende stykke stof monteres på tæppets bagside.

Endelig kommer sidste trin i processen, hvor tæppet bliver opskåret. Det betyder, at alle løkkerne på tæppets forside bliver klippet til en passende længde. Det er det, der skaber tæppets luv.

De håndtuftede tæpper har ikke samme unikke kvalitet som de håndknyttede tæpper. Men resultatet er stadigvæk et smukt, håndlavet tæppe.